Hvad er et prioritetslån?

Når man køber bolig, er der forskellige måder at finansiere købet på. Som regel vælges der et realkreditlån, men derudover har man også mulighed for at vælge et såkaldt prioritetslån. Dette vil sige, at man låner penge i banken til køb af bolig mod, at man stiller sin bolig som sikkerhed, en model der minder lidt om et realkreditpantebrev. Et (fritids)hus eller en lejlighed er således garanti for, at lånet bliver tilbagebetalt. Dette betyder samtidig også, at såfremt der ikke bliver betalt tilbage på lånet, har banken ret til at overtage ejendommen og begære den på tvangsauktion.

kan være en nem måde at låne penge på

I lighed med et pantebrev har man også ved et prioritetslån mulighed for at bestemme, om den faste ejendom skal stilles som garanti for et lån med et fast defineret beløb, eller om det skal ligne det såkaldte skadesløsbrev, hvor ejendommen stilles som garanti for for eksempel en kassekredit. Her er det selvfølgelig op til forbrugeren, hvor meget der skal bruges af lånet, hvis noget overhovedet, og dermed selvfølgelig også hvor meget der skal afdrages igen. Et prioritetslån kan være en nem måde at låne penge på, hvis man ejer sin bolig men ikke kan opstille en stor nok sum i fire midler som garanti for lånet.

vær opmærksom på vilkår

Det kan være svært at optage almindelige lån, hvis ens indtægt er lav, eller man slet ikke har en indtægt, og her kan prioritetslånet være den “kattelem” der alligevel muliggør et lån. Samtidig kan prioritetslånet resultere i en gevinst, hvis det for eksempel bruges til at renovere boligen, så denne kan sælges med større overskud end det prioritetslån, der er optaget. Selvom et prioritetslån på denne måde virker som en oplagt løsning, skal man dog stadig være opmærksom på de forskellige vilkår, der gælder for prioritetslån og realkreditlån. Et prioritetslån kan nemlig til enhver tid opsiges af banken, mens udlåneren ikke har denne mulighed ved et realkreditlån. Det betyder, at såfremt ens private forhold ændrer sig, måske i forbindelse med skilsmisse eller arbejdsløshed, har banken mulighed for at kræve lånet indfriet. Såfremt man ikke er i stand til dette, kan det resultere i et tvungen salg af ejendommen, hvilket ikke er muligt ved et realkreditlån.

Samtidig behøver det ikke at være forbrugerens situation der afstedkommer en opsigelse af lånet. I forbindelse med en finanskrise kan en bank således også beslutte sig for at kræve lån indfriet på grund af et behov for likviditet. Selvom et prioritetslån selvfølgelig kan have visse fordele, kræver det således også visse overvejelser omkring ens egen situation, professionelt og privat, samt at man vælger en stabil bank – og allerhelst i stabile tider.