Som navnet antyder er et banklån et lån, man optager i en bank. Det kan enten være i ens egen bank eller i en bank, som man henvender sig til med dette ene formål. Som udgangspunkt findes der to typer af banklån, der selvfølgelig har mange variater i forhold til renter, løbetid og så videre. I lighed med forskellige udbydere af forbrugslån har man mulighed for at optage et banklån uden sikkerhed. Dette beror dog på en individuel kreditvurdering, hvor banken afgør, om det er forsvarligt at udlåne pengene.

Der tages med andre ord stilling til, om du med din økonomiske situation har mulighed for at betale lånet tilbage. Dette udgangspunkt minder meget om almindelige forbrugslån, hvor der ikke er krav om, at man skal stille sikkerhed. Alternativt kan banken som en forudsætning for et lån kræve, at der stilles en sikkerhed med for eksempel en bil, fast ejendom eller andet af værdi. I tilfælde af at lånet ikke kan betales tilbage, har banken således mulighed for at undgå tab.

flere forskellige typer lån

Et banklån behøver ikke at være møntet på noget specifikt køb, men mange kunder henvender sig til banken i forbindelse med køb af større ting som bolig, bil og båd. Mange banker vil således også tilbyde flere forskellige typer lån, der retter sig mod et specifikt køb for eksempel et boliglån eller et billån.

Ansøgningsproceduren for et banklån er som regel forholdsvis enkel. I og med at der i forbindelse med en låneansøgning finder en kreditvurdering sted, vil der være krav om dokumentation af indkomst samt overblik over dit budget. Eksisterende lån behøver heller ikke være nogen hindring, såfremt der bliver betalt af på disse. Det vil sige, at det blandt andet er en nødvendig forudsætning, at man for eksempel ikke er registreret i RKI.

god ide at “shoppe rundt”

Alle banklån er selvfølgelig ikke skabt lige, og det er altid en god ide at “shoppe rundt”, inden man binder sig til et lån med en lang løbetid. Mange banker har et stort udbud af forskellige banklån, og det kan være svært at skabe sig et overblik, især fordi der ofte vil være tilbud om forskellige rentetyper, enten fast eller variabel rente, samt afdragsfrie perioder. En ting er dog sikker: uanset om man vælger et banklån med fast eller variabel rente, ville denne altid ligge lavere, end det er tilfældet ved almindelige forbrugslån.

Det er således altid en fornuftig ide at henvende sig til banken i forbindelse med lån til større køb som fast ejendom eller bil. Et eksempel kunne være et almindeligt andelsboliglån hos Nordea med variabel rente. Her begynder renten ved 3,6 %, og selvom denne selvfølgelig kan ændre sig gennem årene, er der stadig et stykke vej til de typiske minimumsrenter på forbrugslån. Et priseksempel fra Danske Bank på et boliglån med en løbetid på 30 år viser en fast rente der ligger på cirka 6 %. Her skal man selvfølgelig også være opmærksom på ekstra udgifter i forbindelse med stiftelsesgebyrer og – som det er tilfældet ved boliglån – tinglysningsafgifter.

førstegangskøber

Hvis man er førstegangskøber, kan det at optage et lån virke som en udfordrende opgave. Hvem tilbyder den bedste rente, de bedste vilkår generelt, skal jeg vælge en fast rente, så jeg ved, hvad jeg skal betale de næste 30 år, eller skal jeg satse en på variabel rente og håbe på, at eventuelle svingninger er til min fordel?

Spørgsmålene er mange, og det fulde overblik får man som regel kun i samråd med en kvalificeret rådgiver, der har en godt indblik i ens økonomiske situation. Låneberegnere på nettet kan give et fingerpeg om, hvad ens muligheder er, men også her er der mange parametre, der skal tages stilling til, for eksempel civilstand, børn, ansættelsesforhold og så videre. Et banklån til en fornuftig rente kan være en god beslutning i forbindelse med større køb, men som med alle andre aspekter af ens økonomi, lønner det sig – helt konkret – at være tålmodig og gøre sin research.